Elektroforetikus festés: mit kell tudni róla?
Az elektroforetikus festés a fém alkatrészek festésének rendkívül hatékony és eredményes módszere - tudjon meg róla mindent alábbi cikkünkből!

Az elektroforetikus festés során a munkadarabot egy elektromosan töltött festékrészecskéket tartalmazó oldatba merítik, ami egységes, tartós és korrózióálló bevonatot képez. Ezt az eljárást széles körben alkalmazzák olyan iparágakban, mint az autóipar, a készülékgyártás és a fémfeldolgozás.

Az elektroforetikus festés folyamata a fém alkatrészek előkészítésével kezdődik. A munkadarabokat megtisztítják és előkezelik, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, amelyek befolyásolhatják a bevonat minőségét. Ezután az alkatrészeket belemerítik a festékfürdőbe, amely festékrészecskék oldatát tartalmazza egy vízbázisú hordozóban. A festékrészecskék negatív töltésűek, míg a fém alkatrészek pozitív töltésűek.

Amikor az alkatrészeket a fürdőbe merítik, a festékrészecskék a fém munkadarabok felé vándorolnak, ahová az ellentétes elektromos töltés vonzza őket. Ahogy a festékrészecskék felhalmozódnak a munkadarabok felületén, egy összefüggő, egyenletes filmréteget képeznek, amely szorosan tapad a felülethez.

A bevonat vastagsága szabályozható az elektromos mező feszültségének és időtartamának, valamint a galvanikus bevonatfürdő összetételének beállításával. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy különböző vastagságú bevonatokat állítsanak elő az egyedi követelményeknek megfelelően.

Az elektroforetikus festés egyik legnagyobb előnye, hogy képes egyenletes fedést biztosítani összetett formákon és nehezen hozzáférhető területeken is. Mivel a festékrészecskéket az elektromos töltés vonzza a fém alkatrészekhez, azok természetes módon áramlanak a résekbe és mélyedésekbe, biztosítva az alkatrész teljes lefedettségét.

Egy másik előny a környezetbarát jelleg, ugyanis a vízbázisú festékfürdő mentes a káros oldószerektől, az alkatrészekre nem tapadó festékfelesleg pedig könnyen visszanyerhető és újrafelhasználható.

Az elektroforetikus festéssel előállított bevonat korrózióállósága is kivételes. A festék és a fém közötti szoros tapadásnak, valamint a bevonat egyenletességének köszönhető, amely megakadályozza a korrózióhoz vezető gyenge pontok kialakulását.

Cégünk többek között eletroforetikus festőberendezéseket is kínál. Ha kérdése lenne termékeinkkel kapcsolatban, vagy rendelni szeretne, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

2023 MÁJ 03 14:19:10/